Hjärtstartare

Hej medlemmar,

Läs gärna utskicket samt se bifogad information.

Med vänliga hälsningar

BRF Silouette

Nedan


Hej medlemmar av BRF Silouette och BRF Panorama.

Vi är glada att meddela att våra föreningar har investerat i en viktig livräddande utrustning – en hjärtstartare.

Det är ett stort steg mot att skapa en tryggare miljö för oss alla. Här följer viktig information om hur vi kan utnyttja detta livsviktiga hjälpmedel mest effektivt.

Vikten av att agera – alla kan rädda liv

I en nödsituation är varje sekund värdefull. Att agera snabbt kan vara skillnaden mellan liv och död. Vi vill att varje medlem i våra föreningar ska känna sig trygg och förberedd att agera om olyckan är framme.

Hur kan jag lära mig hjärtlungräddning (HLR)?

HLR är en teknik som kan rädda liv vid hjärtstopp. Det är viktigt att så många som möjligt lär sig hur man går tillväga. Handlingsplaner för vuxen och barn-HLR samt luftvägsstopp finns bifogat sist i brevet. Se även länkarna nedan för bra information:

  • Webbutbildning från HLR-rådet: En ny webbutbildning i vuxen-HLR finns tillgänglig och erbjuder grundläggande kunskaper på bara 15 minuter. https://allakanhlr.nu/
  • HLR-rådets utbildningsportal: Här kan du hitta utbildare i hela Sverige, söka efter HLR-kurser och förbereda dig inför det praktiska kurstillfället. https://utbildningsportal.hlr.nu/
  • Utbildningsfilmer: HLR-rådet erbjuder även utbildningsfilmer för att lära sig HLR. Det är ett bra sätt att visuellt gå igenom stegen i HLR. https://www.hlr.nu/utbildningsfilmer/
  • Fråga din arbetsgivare – erbjuder de någon HLR-utbildning på arbetsplatsen?

Var finns hjärtstartaren?

Hjärtstartaren är placerad vid huvudentrén i huvudbyggnaden på Siloplatsen 2, lättillgänglig och markerad med tydlig skyltning.



Den sitter i ett larmat skåp, om dörren öppnas aktiveras ett ljudlarm för att påkalla uppmärksamhet.

Hur använder jag en hjärtstartare?

Att använda en hjärtstartare kan verka skrämmande, men de är designade för att vara användarvänliga och ge instruktioner steg-för-steg. Det är viktigt att alla känner till de grundläggande stegen vid hjärtstopp hos vuxen:

  • Ring 112: Starta med att alltid ringa 112 vid en nödsituation och sätt telefonen på högtalare.
  • Starta HLR: Påbörja hjärt-lungräddning i väntan på hjälp.
  • Använd hjärtstartaren: Följ den talade guiden från hjärtstartaren.

Vad händer efter jag har använt hjärtstartaren?

Efter att du har använt en hjärtstartare i en nödsituation och vårdpersonal har omhändertagit personen, är det viktigt att följa några steg för att säkerställa korrekt hantering av utrustningen. Detta för att den ska vara redo att användas så snart som möjligt. Följ instruktionerna som finns i skåpet.

SMS-livräddare

SMS-livräddare är en innovativ tjänst som syftar till att snabbt kunna sätta in livräddande åtgärder vid hjärtstopp utanför sjukhus. Konceptet bygger på att frivilliga, som har utbildning i hjärt-lungräddning (HLR), kan bli larmade via SMS eller en app när någon i deras närhet drabbas av ett hjärtstopp. Om du är utbildad i HLR och önskar bli SMS-livräddare kan du läsa mer här: https://www.smslivraddare.se/

Praktisk genomgång av hjärtstartaren

För att öka tryggheten ytterligare kommer vi att erbjuda två tillfällen för en praktisk genomgång på 15 minuter där du får se hur hjärtstartaren ser ut och får möjlighet att ställa frågor till en utbildad HLR-instruktör.

Plats: Spången

Tid:19:00

Datum: 21 och 22 februari

Anmäl intresse för att delta vid genomgången:

https://forms.gle/qkNYiupqotqwFut67

Tveka inte att lära dig mer om denna livsviktiga kunskap. Din insats kan rädda liv!

Vänliga hälsningar,

Styrelserna för

BRF Silouette och BRF Panorama


Bifogade filer